Sport

Kunstwerk gemaakt door Richard van der Koppel
Gedicht geschreven door Cees de Gast

Marianne Vos (1987-)

Zij is op de baan, op de weg, in het veld een ware wielerkoningin,
een groots wereld- en Olympisch kampioen vanaf het begin.
Als echt natuurtalent knokt ze en wint ze keer op keer
en stampend op de pedalen wil ze nog veel meer.

Marianne Vos, geboren op 13 mei 1987, is één van de sporters die de stempel ‘alleskunner’ met zich meedraagt. Ze doet aan wegwielrennen, veldrijden, baanwielrennen en tegenwoordig ook aan mountainbiken.

Marianne Vos werd aangestoken met het wielrenvirus door haar oudere broer Anton. Op jonge leeftijd kroop ze op de wielrenfiets en vanaf haar achtste reed ze haar eerste wedstrijden. Ze viel meteen op door haar talent en veelzijdigheid.

Op haar 19e werd Marianne in Salzburg wereldkampioen op de weg. De jaren erna (van 2007 t/m 2010) wist Marianne tijdens de wereldkampioenschappen op de weg vier zilveren medailles op een rij te halen. Naast haar WK overwinningen heeft ze de afgelopen jaren een prachtige erelijst weten op te bouwen. Zo wist ze de Waalse Pijl drie maal te winnen.

Ze werd meermalen Nederlands Kampioen op de weg en in 2010 Nederlands Kampioen Tijdrijden. Daarnaast is ze sinds 15 mei 2007 de nummer één op de UCI-ranglijst.

In 2006 werd Marianne in het Achterhoekse Zeddam voor de eerste keer wereldkampioene veldrijden. Tijdens de Olympische Spelen in  Peking (2008) haalde ze de gouden medaille op het onderdeel baanwielrennen tijdens de puntenkoers. Vier jaar later (2012) bracht ze opnieuw een Olympische gouden medaille mee naar huis, dit maal vanwege haar overwinning tijdens de  wegwedstrijd.

Ze is enkele keren uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Wat opvalt is dat ze wars is van kapsones en dat ze gemakkelijk benaderbaar is voor ons als dorpsgenoten. Een warme persoonlijkheid die terecht een plaatsje verdient in de Kanjerroute.